Bob Mau, de kinderjaren

 

23 mei 1926, Robert (Bob) Mau wordt geboren in Mortsel als tweede kind van dokter  Henri  Mau (Antwerpen  1887  + Mortsel 1965) en Augusta Bots ( Pollickhove 1898 + Mortsel 1983).  Robert had een zus Henriette, "Jet" genoemd (Mortsel  1923  +  Sluis  1994)  en  een  jongere broer Walter (Mortsel 1928). Robert was een pienter kind.

Zijn eerste leerjaar liep hij in het Instituut Notre Dame te Berchem.  Vanaf het tweede leerjaar ging hij naar de lagere  Guido  Gezelleschool  (1933  tot 1937) te Mortsel.  Hij was steeds bezig met mens en omgeving te observeren en zette al die indrukken op papier. Van kindsbeen af bleek hij een natuurlijke aanleg voor tekenen te bezitten. Op zesjarige leeftijd maakte hij met zin voor perspectief en detail een kleurpotlodentekening van een vijverlandschap die   hij   fonetisch   ondertekende met "MAUW". Robert genoot van onbezorgde kinderjaren in een welgesteld doktersgezin.

Op de middelbare schoolbanken van het Sint-Lievenscollege  van  Antwerpen  (ca. 1937-1944) kneep menig leraar een oogje dicht  voor  de  tekeningen  en  schetsen waarmee hij zijn schriften verluchtte. In die jeugdjaren wijzigde hij ook zijn naam naar Bob omdat hij die moderner klinken vond.


Bob Mau, bijzondere kennis "humoristiek teekenen"

 

Zijn jeugdig artistiek talent wordt geillustreerd door de tekening, "Raven" in Chinese inkt gemaakt op 14-jarige leeftijd en de pasteltekening van twee herten gemaakt in 1942 ... het werk van een natuurtalent.

Voor de oorlog al kwam Bob Mau via het striptijdschrift "Bravo" in contact met de Amerikaanse strips. Ook de eerste Disney-tekenfilms maakten een onvergetelijke indruk op hem. Ter gelegenheid van verjaardagen, kerst- en nieuwjaarsfeesten tekende Bob aangepaste kaartjes: vaak komisch en in de oorlogsjaren met een knipoog naar de voedselschaarste. Tijdens de oorlog, toen leder moeilijk verkrijgbaar was, ontwierp en vervaardigde Bob riemen in hout: kleine triplexplaatjes werden versierd met een tekening, gelakt en met elkaar verbonden met een koord en een sluiting. Het werd bij het vrouwelijk publiek in en buiten de familiekring van Mau een fel gegeerd goed.

In 1944 toen hij 18 werd, kreeg Bob een oproep van de Deutsche Werbestelle. Op de vragenlijst staat bij "bijzondere kennissen: humoristiek - teekenen" ingevuld. Zijn cartoon van een brullende Duitse Feldwebel zou hiervan een mooie illustratie geweest  zijn,  maar  zou  wellicht  bij  de bezetter  niet  in de  smaak  gevallen  zijn.  Door het einde van de oorlog is Bob gelukkig ontsnapt aan de verplichte tewerkstelling in Duitsland. In 1944 startte Bob architectuurstudies aan het Sint-Lucasinstituut in Brussel die hij in 1947 in zijn derde jaar onderbrak.

 

Bob's vader, die een geliefd en  drukbezet  huisarts  was  in  Mortsel, begon blind te worden en Bob moest hem als chauffeur begeleiden tijdens diens huisbezoeken... een situatie die zijn artistieke en professionele loopbaan even deed stagneren.  Nadat vader Henri door zijn blindheid volledig werkonbekwaam werd, verhuisde het gezin Mau in 1949 naar de Miksebaan 346 (nu Oude Mick). Bob moest er als oudste zoon mee een kippenkwekerij helpen opstarten. Bob was een harde werker maar bleef al zijn vrije tijd besteden aan zijn grote passie, de teken- en schilderkunst.  Zijn  carriere  als  professioneel  tekenaar kwam tijdelijk op het achterplan te staan tot 1953 toen zijn ouders de kippenkwekerij opgaven en verhuisden naar Edegem.

 
/